Poštovani korisnici

15. listopada 2013.

Poštovani korisnici, dragi sugrađani,

S obzirom na negativne komentare i iskaze grupe građana ovih dana na Facebooku glede vađenja biljke Senecio cineraria „SILVER DUST“ na cvjetnim gredicama, a s obzirom na potrebu stvaranja objektivne slike o istome, daje Vam se slijedeće očitovanje:

Senecio cineraria “SILVER DUST”

Spada u porodicu Asteraceae tj. glavočike.

Rod jednogodišnjih biljaka, sukulentnih i nesukulentnih trajnica te vazdazelenih grmova, polugrmova i povijuša. Uzgajaju se zbog listova i obično cvjetnih glavica oblika tratinčica.

Grmovi i penjačice razmnožavaju se ljeti poluzrelim reznicama, jednogodišnje biljke u proljeće sjemenom, a trajnice dijeljenjem u proljeće. Senecio cineraria “Silver Dust”je vazdazeleni grmasti polugrm, umjereno brza rasta. Često se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Visine i širine oko 30 cm. (Encyclopedia of plants and flowers, 2008).

RAZLOZI UKLANJANJA SENECIA SA CVJETNIH GREDICA

  • Senecio cineraria nije sađen kao biljka soliter već se sadi između drugih vrsta ljetnica, te se uklanja isto kada i sve druge ljetnice.
  • Senecio cineraria “Silver Dust” koju GKP Čakom d.o.o. sadi na cvjetne gredice diljem grada Čakovca uzgajana je kao jednogodišnja tj. iz sjemena na proljeće.
  • Kao jednogodišnja trajnica nije otporna na niske temperature (od – 10 do -15 ⁰C) jer postoji velika opasnost od smrzavanja.
  • U zimskom periodu, pod težinom snijega biljka zbog svoje veličine poliježe na tlo, a grane se mogu polomiti, te se mijenja i smjer rasta.
  • Pri prevelikoj vlagi (topljenje snijega) javlja se trulež korijena te siva pljesan.
  • Biljka krajem ljetne sezone dosegne visinu i širinu oko 30 cm, te svojim habitusom prerasta prostor (gredicu) na kojem je zasađena.
  • Sadnja se vrši prema idejnom rješenju za proljeće 2013. godine, a plan sadnje izradila je ovlaštena tvrtka za oblikovanje krajobraza te je uzeti u obzir i izbor biljnih vrsta/sorata.

U slučaju da bi se ostavile biljke tokom zimskog perioda na cvjetnim gredicama i očuvao nasad, povećali bi se troškovi njihova održavanja zbog micanja snijega sa biljaka; orezivanja suhih i polomljenih grana; zamjene propalih biljaka sa zdravim biljkama. Sve to bi narušilo i estetski izgled gredica (jer bi zbog različitog perioda sjetve / sadnje, mlade biljke bile niže od već posađenih), a trebalo bi i češće tretirati biljke protiv gljivičnih oboljenja i td.

Napominje se da se sve ljetnice (također i Senecio cineraria „Silverdust“) nakon vađenja sa cvjetnih gredica, dopremaju na odlagalište u Totovcu, te se prerađuju u korisnu biomasu tj. kompost – koji se može koristiti za sadnju biljaka           

GKP ČAKOM d.o.o.